google-site-verification: google58c3283cb6669e49.html

Vem var Jesus?

Den viktigaste frågan någon kan ställa sig i livet är ”Vem var Jesus?”. Om du inte vet vem Jesus från Nasaret var är min förhoppning om att du ska lämna härifrån vetandes vem han är.

Väldigt få människor vågar ifrågasätta att Jesus funnits här på jorden. Ingen seriös historiker kommer förneka hans existens. Frågan är snarare: Vem var han? Många ser honom som en rabbi, en moralisk lärare, en profet, en snickarson, en man med många följare, eller kanske till och med som ett föredöme. Allt detta är naturligtvis riktiga beskrivningar kring Jesu person. Ingen av dessa saker lyckas dock förmedla bilden kring hans sanna natur och vem han verkligen var.

Författaren C.S Lewis uttryckte det väldigt väl: Dokumentationen vi har tyder starkt på att Jesus påstod sig vara ett med sin Fader, Gud. Antingen var Jesus Gud eller så var han det inte. Antingen visste han det eller inte. Detta innebär att han bara kunde varit en av de tre sakerna som den logiska slutledningen för oss till:

1) Om han inte var Gud och visste det var han en lögnare.

2) Om han inte var Gud och inte visste om det var han galen.

3) Om han var Gud, så visste han självfallet om det, och det gör honom till Herren Gud själv.

När du väger in det faktum att 39 böcker (Gamla Testamentet) talar om honom innan han ens kom till världen och 27 böcker (Nya Testamentet) vittnar om honom, vem han var och vad gjorde under sin tid på jorden måste vi ta honom på allvar. När vi dessutom har miljontals vittnesbörd runt om i världen idag om människor som fått ett livsförvandlande möte med Jesus, inser vi att det inte bara handlar om det historiska faktumet om en tom grav i Jerusalem, utan om en uppstånden frälsare som lever än idag.


Jesus upplevde den största förkastelse världen någonsin upplevt. Han förkastades av den värld han själv skapat. Han kom i kärlek, helade, befriade, talade sanning och gjorde aldrig ett fel. Ändå, som “tack” för allt det goda han gjorde, mördade vi honom. Han fick lida en grym och förnedrande död – en död han dog för de som dödade honom. Han vände den största ondska och orättvisa som världen någonsin upplevt till ett tillfälle att förlåta och frälsa dem som förföljde honom.

Han hängdes upp på ett blodigt kors på en kulle i Judea för 2000 år sedan, dog, och lades sedan i Josef av Arimateas grav. Historien slutar dock inte där: Efter tre dagar uppstod han från det döda och bevisade för oss att han var den han påstod sig vara: Herre över levande och döda.

Hans uppståndelse deklarerar inte bara hans kraft, utan vittnar också för oss att det inte var spikarna som höll fast honom på korset – det var hans kärlek till dig och mig. Jesus dog den död vi borde dött och levde det liv vi borde levt. Himlen gav sin bästa för att frälsa jordens värsta.

Jesus säger åt dig att ditt liv har ett värde, att du har en framtid och ett hopp. Evangelium lär oss att vi är syndigare och hemskare än vi förstår, men mer älskade och accepterade än vi någonsin kommer kunna greppa.

Jesus är personifikationen av fullkomlighet och kärlek. Han uppenbarar Guds sanna väsen för oss. Gud är inte en arg, fördömande, bitter gammal gubbe upp i molnen – Gud är den han uppenbarade för oss genom sin Son.

“Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden”. (Hebreerbrevet 1:1-3)

 Jesus Kristus som är Gud själv, är enda vägen till Gud. Det är endast via tron på honom som man kan upptäcka meningen med livet. Jesus lever än idag och kan ge dig evigt liv. Det enda du behöver göra är att tro på honom.