Messias ankomst skulle äga rum innan det andra templet blev förstört
Som den här hemsidan gång på gång igen betonar är Gamla Testamentet fyllt med förutsägelser om den kommande Messias. En av de mest intressanta aspekterna kring alla förutsägelser är timingen för när Messias skulle komma.
När man börjar gräva lite i de judiska skrifterna kommer vi märka att de preciserar för oss en tidsram för vilken Messias skulle träda fram inom. När vi sedan börjar leta efter en Messias inom det tidsspannet kommer vi inse att det bara finns en person i historien som uppfyllde kriterierna för att vara den utlovade.
Minst tre ställen i Gamla Testamentet kommer uppenbara för oss att Messias ankomst skulle äga rum innan det andra templets förstörelse.
De två templen
För att förstå sig på detta behöver vi ha någorlunda historisk bakgrund till det judiska templet.
Efter att det judiska folket intagit det förlovade landet (något de gjorde efter sin tid i Egypten och de fyrtio åren i öknen), gick de en lång tid utan en kung. Lite mer än ett millennium före Kristus blev dock Saul kung, efterträdd av David som enade de tolv stammarna i landet till ett rike. David fick en son vid namn Salomo som tog över tronen och fick i uppdrag av Gud att bygga ett tempel åt Herren. Detta tempel var ett superbygge, väl utbroderat och blev klart efter sju års byggande cirka år 959 f.kr.
Efter Salomos död delades riket upp i två delar: nordriket Israel och sydriket Juda. Dessa riken störtades in i moralisk dekadens och då nordriket var värst gjorde Gud så att de blev intagna av Assyrien som dom cirka 722 före Kristus. Under tiden stod Salomos tempel kvar i sydriket och Jerusalem fram till den dag då Jerusalem blev förstört och hela det judiska folket blev taget i fångenskap av Nebukadnessar, kungen i Babel. Salomos tempel stod därmed fram till den babyloniska fångenskapen 586 före Kristus då det förstördes.
Cirka 539 före Kristus blev det babyloniska riket övertaget av det persiska riket under ledning av kung Koresh (Kyros). Kung Koresh beslutar att det judiska folket ska få återvända till sitt hemland (något Jesaja profeterat skulle ske av just den kungen: läs om det här) och när judarna återvänder påbörjar de bygget på det andra templet. Cirka 515 före Kristus blev templet färdigt och invigt.1
Detta tempel, det andra templet, skulle komma att stå kvar fram till dess förstörelse år 70 av romarna. Detta tempel var med om mycket, bland annat blev det utsatt för ett fruktansvärt hädelsebrott när Antiokus Epifanes2, ledare för den hellenistiska dynastin Seleukiderriket, satte en Zeus-staty i templet och offrade gris där. Bland annat denna händelse ledde till det så kallade mackabéerupproret år 167 f.Kr. när judarna under ledaren Mattatias gjorde uppror mot seleukidernas förtryck. Detta ledde till att, även om templet inte förstördes, hade det blivit besudlat, och man beslutade för att återinviga det 164 före Kristus.
Under den romerska eran renoverade och expanderade Herodes den store (som inte var jude) detta tempel cirka 20 f.Kr. Därför kan man ibland läsa om ”Herodes tempel”, vilket egentligen bara var en utbrodering av det andra templet. Templet förstördes sedan år 70.
Den folken längtar efter
I boken Haggai finner vi en profetia som indikerar att Messias skulle dyka upp i det andra templet. Vilket innebär att Messias måste ha kommit innan år 70 då det var då templet förstördes.
Haggai profeterade mellan åren 520-516 f.Kr. Under den tiden var judarna tillbaka i landet, men det andra templet hade ännu inte blivit byggt. Herren talar därför till folket genom Haggai och uppmuntrar dem att ”arbeta, ty jag är med er, säger Herren Sebaot”.3
Under detta arbete ger Haggai en mycket fascinerande profetia:
”Jag ska skaka om alla hednafolk och den som folken längtar efter4ska komma hit. Och jag ska fylla detta hus med härlighet, säger Herren Sebaot… Den kommande härligheten hos detta hus ska bli större än den förra, säger Herren Sebaot, och på denna plats ska jag ge frid, säger Herren Sebaot.” (Haggai 2:8, 10)
”Den som folken längtar efter” är här en titel för Messias. Det profetian säger i kontexten är att 1) Messias ska komma till det andra templet 2) Gud skulle fylla ”detta hus” (det andra templet) med härlighet och 3) härligheten hos detta templet skulle vara större än den förra.
Profeten säger här att Gud skulle fylla det andra templet med härlighet större än Salomos tempel. Detta borde verkligen få vår uppmärksamhet. Speciellt då Salomos tempel ur en arkitektonisk synvinkel var mycket mer imponerande än det andra templet.
Faktum med att de som sett Salomos tempel började störtgråta när de fick se det nya tempelbygget:
”Hela folket jublade högt och prisade Herren för att grunden till Herrens hus var lagd. Men många av prästerna och leviterna och huvudmännen för familjerna, de gamla som hade sett det förra huset, grät högt när de såg grunden läggas till detta hus. Många andra jublade och var så glada att de ropade med hög röst. Man kunde inte skilja mellan det högljudda, glada jubelropet och folkets högljudda gråt, ty folket ropade så högt att ljudet hördes vida omkring.” (Esra 3:11-13)
Trots detta lovar Gud att han skulle fylla templet med en härlighet som överträffade Salomos tempel. Eftersom den inte på långa vägar nådde upp till det första templets materialistiska prakt måste profeten talat om en annan slags härlighet.
Vi vet även att det första templet (som byggdes av Salomo) brukade bli fyllt med Guds härlighet (shekinah) i det allra heligaste5, men att härligheten lämnade templet innan dess förstörelse år 586 f.Kr.6 När det andra templet byggdes finns det inget upptecknat som säger att Guds härlighet skulle bott eller varit närvarande där.
Hur kan då det andra templets härlighet överträffa den förra? Ett sätt är förslagsvis genom att ”den som folken längtar efter”, Israels Messias och världens frälsare, skulle dyka upp i det templet.
Den som folken längtar efter dök upp
Mycket riktigt dök Jesus från Nasaret upp i det templet flertalet gånger, från sina spädbarnsår, till det att han var tolv år, till dess att han utfört sitt uppdrag.
Det sägs om Jesus att ”vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.”7 samt ”Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.”8
Det är klart att Guds Sons härlighet, han som utstrålar Gud Faderns härlighet gjorde att det andra templet fick uppleva en större härlighet än det förra. Om Jesus inte var den utlovade Messias som utstrålade Guds härlighet profeterade Haggai inte korrekt.
Malaki 3:1
Inte heller är det bara Haggai som indikerade att Messias skulle uppenbara sig i det andra templet, utan också gjorde profeten Malaki det.
”Se, jag skall sända min budbärare och han ska bereda vägen för mig. Och Herren som ni söker ska plötsligt komma till sitt tempel, förbundets sändebud som ni längtar efter. Se, han kommer, säger Herren Sebaot.” (Malaki 3:1)
Inledningen av denna vers talar om en budbärare som skulle ”bereda vägen för mig”. Mig är ett pronomen för Gud i versen då det är han som talar. En budbärare som banade väg för Herren Gud själv skulle träda fram, och mycket riktigt trädde en man fram som gjorde det – Johannes Döparen.9
Inte bara säger Malaki cirka 430 år innan den nytestamentliga perioden att en föregångare skulle träda fram, utan också att Herren själv skulle dyka upp i sitt tempel.
När vi nu tar i beaktning att templet förstördes år 70 e.Kr. måste ”Herren ni söker” besökt templet innan dess förstörelse. Slaget jag åter igen vill slå för är att ”Herren ni söker”, judarnas Messias, redan trätt fram och uppfyllt denna profetia:
På den tiden fanns i Jerusalem en man som hette Simeon. Han var rättfärdig och gudfruktig och väntade på Israels tröst, och den helige Ande var över honom. Och av den helige Ande hade han fått den uppenbarelsen att han inte skulle se döden, förrän han hade sett Herrens Smorde. Ledd av Anden kom han till templet, och när föräldrarna bar in barnet Jesus för att göra med honom som det var sed enligt lagen, tog han honom i sina armar och prisade Gud och sade:
“Herre, nu låter du din tjänare sluta sina dagar i frid, så som du har lovat. Ty mina ögon har sett din frälsning, som du har berett att skådas av alla folk, ett ljus som skall uppenbaras för hedningarna och en härlighet för ditt folk Israel.” (Lukasevangeliet 2:25-32)
Daniel 9
Det är inte bara post-exil profeterna Haggai och Malaki som talar om för oss att Messias skulle komma till det andra templet innan dess förstörelse. Även Daniel (som var före Haggai och Malaki) talar om det för oss. Daniel fick reda på detta genom ängeln Gabriel som gav honom en exakt profetia angående när Messias skulle presentera sig och vad som skulle ske efter det. Denna profetia återfinns i Daniel 9:24-27 och är något du kan läsa om mer djupgående i denna artikel.
I profetian får vi tydligt förklarat för oss att Messias skulle anlända efter sju och sextiotvå veckor efter ordet gick ut att Jerusalem skulle återställas och byggas upp. Dessa veckor avser årsveckor och skulle därmed kunna översättas till 483 år. 483 år efter budet att Jerusalem skulle återställas och byggas upp anlände sedan Messias som utlovat. Allt detta utvecklas som sagt i en annan artikel.
Det intressanta för denna studie är dock vad som skulle ske efter de sextiotvå veckorna:
”Men efter de sextiotvå veckorna skall den Smorde förgöras, helt utblottad. Och staden och helgedomen skall förstöras av folket till en furste som kommer.” (Daniel 9:26)
Messias skulle dö, staden och helgedomen (templet) skulle förstöras. Daniel 9 förutsäger därmed inte bara tidpunkten för Messias ankomst samt hans död, utan också att han skulle anlända under en tid då templet fortfarande stod upp. Detta eftersom templet skulle bli förstört strax efter hans död enligt profetian. Detta var även precis vad som hände cirka fyrtio år efter Jesu död – templet blev förstört. Även staden Jerusalem förstördes precis som Daniel 9:26 förutsagt.
Psaltaren 118:26
“O, Herre, fräls! [Hosianna] O, Herre, låt allt lyckas väl! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn! Vi välsignar er från Herrens hus. Herren är Gud, och han gav oss ljus. Ordna er i högtidsled med lövrika kvistar i händerna fram till altarets horn.” (Psaltaren 118:25-27)
Denna vers handlar i kontexten om den dag Messias skulle presentera sig till hosianna- och välsignelserop samtidigt som folk viftade med lövrika kvistar. Allt detta blev naturligtvis uppfyllt av Jesus på det som traditionellt kallas palmsöndagen och går att läsa om i alla fyra evangelier.10
Det intressanta är dock hur denna vers även informerar för oss att detta skulle äga rum medan Herrens hus (templet) fortfarande stod upp. Detta då de som skulle utropa “Välsignad vare han som kommer i Herrens namn” skulle göra det från Herrens hus.
Jesus red som bekant in i Jerusalem på en åsna under hosiannarop och “välsignad vare han som kommer i Herrens namn. Han uppfyllde psalmistens 1000 år gamla profetia – Allt cirka 40 år innan templet blev förstört.
Referenser:
- Esra 6:15-16
- Han tog sig namnet ”epifanes” vilket betyder ”manifestation av Gud” och implicerar att han skulle vara en synlig gudomlig uppenbarelse. Killen kallade sig Gud. Ganska arrogant. https://sv.wikipedia.org/wiki/Antiochos_IV
- Haggai 2:5
- Många svenska översättningar skriver ”alla folkens skatter”. På hebreiska står det dock ordagrant: ”det/den som folken längtar efter”. Något även Folkbibeln 2015 poängterar i en fotnot.
- 2 Krönikeboken 7
- Hesekiel 10-11
- Johannesevangeliet 1:14
- Hebreerbrevet 1:3
- Markusevangeliet 1:2-4
- Matteusevangeliet 21, Markusevangeliet 11, Lukasevangeliet 19, Johannesevangeliet 12