Esters bok
Ester är på många sätt en av Bibelns mest mystiska böcker. Vid en första ytlig anblick kan det till och med vara svårt att förstå varför den är med i Bibeln! Boken nämner inte Guds namn, den tar inte upp tillbedjan på ett explicit sätt, talar inte om det himmelska och det finns ingen tydlig yttrad förutsägelse kring den kommande Messias. På grund av saker som dessa tyckte Martin Luther faktiskt att Esters bok inte skulle vara med och utgöra den bibliska kanonen. Tack och lov vakar dock Gud över sitt ord och såg till att den är med.
För att kort summera boken handlar den om den föräldralösa judiska flickan Ester som upphöjs till den persiska tronen och blir drottning till kung Ahasveros (Xerxes). Som ett resultat av sin upphöjelse kan hon använda sin position för att föra fram sin önskan inför kungen och lyckas därmed avvärja en Hitler-lik förintelse av det judiska folket. En ofattbar räddning från ett potentiellt folkmord som var initierat av den persiske premiärministern Haman. Tack vare att Ester lyssnade till sin släkting Mordokaj och tog mod till sig överlevde det judiska folket. En makalös historia som judar firar än idag vid en högtid kallad Purim.
Dolda skatter
Utan denna bok hade vi gått miste om så många av de dolda skatter som pekar på Jesus som Messias århundraden innan han trätt fram. En enbart ytlig genomläsning av denna bok kommer inte leda fram till så mycket insikter i fråga om Messias eller Bibelns övernaturliga design. Tar man dock och bemöter texten seriöst kommer man upptäcka ofattbara skuggbilder och fingeravtryck från en gudomlig designer. Det vi kommer se är att att boken i fråga verkligen lever upp till sitt namn – Ester.
Namnet Ester betyder ”stjärna” på persiska. En stjärna som lyser är precis vad Esters bok är. En bok som skänker hopp, inte bara för den handling den skildrar, utan för att den stärker min fasta övertygelse ännu mer kring Bibelns övernaturliga ursprung.
Esters namn kommer även från hebreiskans hester och betyder ”dolt”.1 Om det är något som utgör Esters bok är det alla de dolda skatter den är fylld med. Som redan påpekat är till och med Guds namn dolt i boken. Även om Gud är “dold”, är han högst aktiv i berättelsen. Allt detta är dock indikationer för oss att boken är en guldgruva redo att bli utforskad:
”Det är Guds ära att dölja en sak och kungars ära att utforska den.” (Ordspråksboken 25:2)
Låt oss därför ta oss an kungars ära och utforska denna bok.
Överraskande rötter till historien
Det är två män berättelsen centreras kring: den persiske Haman och den judiske Mordokaj. Dessa två har mycket intressant härkomst och om man gräver lite kommer vi märka hur dessa två har fascinerande historiska paralleller med varandra från flera generationer tidigare.
I Ester 2:5 kan vi läsa: ”I Susans borg fanns då en judisk man som hette Mordokaj, son till Jair, son till Simei, son till Kish, en benjaminit.”
Varenda gång man lägger märke till en tillsynes onödig detalj är det troligtvis en vägvisare som säger åt oss att gräva lite. Vem var denne Simei?
Han är en man vi stöter på under kung Davids liv (500 år innan Ester). Vi kan läsa om honom när David var på flykt från sin son Absalom:
”När kung David hade kommit till Bahurim, kom en man ut därifrån och han var släkt med Sauls hus. Han hette Simei och var son till Gera. Han kom fram och for ut i förbannelser. Han kastade sten på David och alla kung Davids tjänare, fastän allt folket och alla hjältarna omgav denne både till höger och till vänster. Simei förbannade David och sade: “Försvinn, försvinn, du blodsman, du fördärvets man! Herren har låtit allt blod från Sauls hus komma tillbaka över dig, du som blev konung i hans ställe. Herren ger nu kungadömet i din son Absaloms hand. Se hur din ondska har drabbat dig, för en blodsman är du.” (2 Samuelsboken 16:5-8)
Simei är i full färd att förbanna kung David som har massa beväpnade män runt omkring sig. En av Davids män blir mycket upprörd och är redo att hugga huvudet av Simei när David stoppar sin man från dödandet.
Tack vare att David skonade Simeis liv kunde sedan Mordokaj födas hundratals år senare. Det vi ser i efterhand är att Mordokaj var ett resultat av Davids nåd.
Den ofattbara ironin kommer när vi kollar in Hamans släktled, den andre huvudpersonen i Esters bok. Haman härstammade från Agag (Ester 3:1). En amalekit som borde blivit utrotad av Kung Saul i 1 Samuelsboken 15. Saul var dock olydig mot Gud och skonade honom. Haman skulle därmed aldrig existerat om det inte vore för Sauls olydnad.
Det vi nu ser är att Mordokaj och Haman är båda resultatet av skonade förfäder. Mordokaj tack vare att kung David skonade Simei och Haman för att kung Saul skonade Agag.
Hjälten i Esters bok är ett resultat av kung Davids nåd och fienden i Esters bok är ett resultat av kung Sauls olydnad. Slump? Skulle inte tro det.
Esters tre dagar
Kanske den mest imponerande dolda skatten i Ester är hur det profeteras indirekt om Kristus tre dagar (hans död och uppståndelse) samt vilka datum det skulle äga rum.
I Ester 3:12 kan vi läsa om hur en skrivelse angående judarnas förgörelse sattes upp i det persiska riket av kung Ahasveros på inrådan av den onde Haman. Detta ägde rum den trettonde dagen i första månaden – det datum vi kallar 13:e Nisan.
När den judiske Mordokaj får reda på detta river han sönder sina kläder och klär sig i säck och aska. Sedan sätter han sig utanför kungens port till dess han får tala med sin släkting Ester som är drottning i riket till kung Ahasveros. Det är även då han yttrar den välkända frasen till henne:
”Tro inte att du ensam av alla judar skall slippa undan därför att du är i kungens hus. För om du tiger denna gång, skall judarna få hjälp och befrielse från annat håll, men du och din fars hus kommer att förgöras. Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna?” (Ester 4:13-14)
När Ester hör detta utropar hon genast en tre dagars-fasta för henne:
”Då sände Ester detta svar till Mordokaj: ’Gå och samla alla judar som finns i Susan och håll fasta för mig. Ni skall inte äta eller dricka något under tre dygn, varken dag eller natt. Jag och mina tjänarinnor skall också fasta på samma sätt. Därefter skall jag gå in till kungen, även om det är mot lagen. Skall jag gå förlorad, så må jag gå förlorad.’” (Ester 4:16-17)
Det judiska folket inleder därför antagligen sin fasta direkt dagen efter skrivelsen gått ut. Det innebär att de börjar sin fasta på Nisan 14 – samma datum som påskdatumet, samma datum som Jesus korsfästes hundratals år senare.
På tredje dagen träder sedan Ester fram inför kungen och för fram sitt önskemål om att få ha en festmåltid med Haman och kungen nästföljande dag. Haman blir jublande glad över dessa nyheter, men yttrar även orden ”trots detta är jag inte nöjd så länge jag ser juden Mordokaj sitta i kungens port.” (Ester 5:13) Haman reser därför upp en påle för att hänga Mordokaj på dagen efter.
Det går dock inte som planerat för Haman och istället för att Mordokaj hängs på pålen upptäcker kung Ahasveros ett hjältedåd Mordokaj tidigare gjort. Kungen beslutar sig därför för att belöna Mordokaj och ikläder honom en kunglig dräkt, krona och ger honom en häst att rida på. Ester för sedan fram sin bön om det judiska folkets räddning – kungen bönhör henne, det judiska folket räddas och Haman hängs på den påle han själv rest.
Hela texten här är dränkt i profetiska mönster. Tre dagar av sorg med start vid Nisan 14 som sedan resulterar i folkets frälsning. Låter det bekant? Jesus korsfästes på Nisan 14 och efter att ha varit tre dagar i graven vann han frälsning åt folket. Ännu fler profetior om Jesu tre dagar hittar du här.
Att en hjälte går från att bli hängd på trä till att bli iklädd kunglig dräkt, krona och rida på en häst låter också väldigt bekant. Låt oss utforska det:
Typer (Förebilder)
Som denna hemsida gång på gång igen betonar präglas hela Gamla Testamentet av ”skuggbilder”. Modeller som är placerade i Bibeln för att autentisera Jesus från Nasaret som judarnas Messias samt det nytestamentliga budskapet på ett övernaturligt sätt. Esters bok är inget undantag.
Typer är aldrig kompletta, utan ska ses som skuggbilder av verkligheten själv. Liksom en skugga är en dimension kortare, färglösare osv. jämfört med det objekt den är en skugga av, så är det med typerna. Typerna går inte att mätas med verkligheten själv, men är ändå en uppenbar skugga av det den pekar på.
För att kunna se en skugga krävs det att ljus projekteras på det verkliga objektet, så att skuggan bildas och blir synlig. Det är precis samma sak här. För att kunna se skuggbilderna i Esters bok måste vi ha ljuset från Nya Testamentet. När vi filtrerar vår läsning med det ljuset kommer man bli överväldigad över de mönster och skuggor som blivit utplacerade mer än 450 år före Kristus.
Mordokaj – en förebild till Kristus
I Esters bok är det just Mordokaj och Ester som skildras som de stora frälsarna. När man tar en närmare blick på deras liv slås man av hur de modellerar Kristus i förväg.
Mordokaj:
- Mordokaj levde under en tid då judiska folket inte hade självstyre utan regerades av det Persiska riket – Kristus levde under en tid då judiska folket inte hade självstyre utan regerades av Romarriket
- Mordokaj var en ödmjuk man som tjänade kungen utan att söka egen ära för det (2:19-23) – Kristus var en ödmjuk man som inte sökte egen ära, utan Faderns (Joh 8:50)
- Haman försökte få Mordokaj att falla ner och tillbe honom, men Mordokaj vägrade (3:1-6) – Satan försökte få Jesus att falla ner och tillbe honom, men Jesus vägrade (Matt 4:8-11)
- Haman försöker döda Mordokaj på trä (påle), men mordokaj går triumferande ut ur situationen (5:14-6:12) – Kristus hängs upp på trä, men går triumferande ur situationen.
- Mordokaj går från att bli hängd på trä till att bli iklädd kunglig dräkt och kunglig krona samtidigt som han rider på en häst (6:8-11) – Jesus går från att ha varit hängd på trä till att återvända i härlighet, iklädd kunglig dräkt och krona ridandes på en vit häst i Uppenbarelseboken 19.
- Mordokaj tar över Hamans hus (8:2) – Kristus tar över den värld Satan varit gud över (2 Kor 4:4, Upp 11:15 mm.)
- Mordokaj utfärdar en skrivelse i konungens namn ut till hela riket (8:8) – Kristus skickar ut ett budskap i Guds namn till hela världen (Matt 28:18-20)
- Överallt där man tog emot kungens budskap blev det glädje och jubel (8:17) – överallt där man tar emot Jesu budskap, evangeliet, blir det glädje och jubel
- Mordokaj blir en mäktig man som fruktas och ryktet om honom gick ut i alla provinser (9:3-4) – Jesus Kristus är en mäktig man som fruktas och ryktet om honom har spridits till hela jorden
- Mordokaj var älskad av alla sina brödet, sökte sitt folks bästa och talade för alla sina landsmäns välfärd (10:3) – något som lika gärna kunnat vara en beskrivning av Kristus
- Mordokaj sände brev med budskap om fred och trygghet till alla judar i provinserna – Jesus Kristus kommer en dag sända ut budskapet om fred och trygghet över hela jorden (Jes 9:1-7)
Fascinerande paralleller mellan Ester och Kristus
Normalt sett brukar kvinnor i Bibeln typologiskt sett ofta peka på församlingen, medan männen pekar på Kristus. Här i Esters fall finner jag dock för många provocerande paralleller till Kristus för att inte highlightea dem:
- Ester levde under en tid då judiska folket inte hade självstyre utan regerades av ett annat rike (Persiska) – Jesus levde under en tid då judiska folket inte hade självstyre utan regerades av Romarriket
- Ester älskades av kungen mer än alla andra (2:17) – Kristus är Gud Faderns, Kungens älskade son (Matt 3:17)
- Ester växte upp med en far som inte var sin biologiske far (2:7) – Jesus växte upp med Josef som inte var sin biologiske far
- Ester avslöjade inte att hon var jude förrän vid rätt tid (2:10, 7:3-4) – Kristus ”avslöjade” inte vem han var förrän vid rätt tid (Joh 7:6-8)
- Esters nära släkting Mordekaj bröt mot kungens bud och försatte allt folk under en dödsdom (3:2-6) – Kristus ”nära släkting” Adam bröt mot Guds bud och försatte allt folk under en dödsdom (Rom 5)
- Ester var där hon var ”för just en tid som denna” (4:14) – När tiden var fullbordad sände Gud sin Son (Gal 4:4)
- Ester och hennes nära fastade i tre dagar under 14-17 Nisan för att sen bli till folkets frälsning – Jesus var i graven 3 dagar under 14-17 Nisan samtidigt som hans nära sörjde, för att sedan visa sig vara folkets frälsning
- Ingen kunde komma nära kungen utan att dö utom Ester (4:11) – Ingen utom Jesus kunde träda inför Guds ansikte utan att dö (2 Mos 33:20, Joh 1:18)
- Ester bjöd in Haman till måltid för att sedan exponera honom som brottsling – Jesus bjöd in Judas till måltid för att sedan exponera honom som brottsling (Joh 13:18-30)
- Haman sålde det judiska folkets liv för silverpengar (3:9-11) – Judas sålde Jesu liv för silverpengar
- Ester kunde be om vad hon ville, upp till halva riket, men valde sitt folks frälsning (7:2-4) — Kristus blev erbjuden hela världen av Satan, men valde istället sitt folks frälsning (Matt 4:8-11)
- Ester riskerade sitt liv för folkets frälsning – Kristus gav sitt liv för vår frälsning
- Ester vädjade för sitt folk inför kungen – Kristus vädjar för oss framför Faderns tron (1 Joh 2:1)
- Esters vädjan besvarades och blev till frälsning – Kristus vädjan för oss inför Fadern besvaras och blir till frälsning (Heb 7:25)
- Esters vädjan gav judarna rätten att slåss och försvara sig mot de som försökte döda dem (Ester 8-9) – Kristus vädjan har gett oss rätten att slåss och övervinna synden som försöker döda oss
- Ester fick Hamans 10 söner hängda (9:13) – Kristus kommer besegra Antikrists (vilddjurets) 10 kungar (Upp 17:12-14)
- Ester får det hus som tillhört Haman, judarnas fiende, sedan han blivit besegrad (8:1) – Kristus tar över det som tidigare tillhört Satan (den här världen), sedan han blivit besegrad (Upp 11:15, 12:7-12 mm.)
- Ester utfärdar en skrivelse i konungens namn ut till hela riket (8:8) – Kristus skickar ut ett budskap i Guds namn till hela världen (Matt 28:18-20)
- Överallt där man tog emot kungens budskap blev det glädje och jubel (8:17) – överallt där man tar emot Jesu budskap, evangeliet, blir det glädje och jubel
Typer funna i kapitel 1-2
Inledningen av Esters bok innehåller också förvånande nog många paralleller till Nya Testamentet i förväg.
Vi har hur kungen anordnar en stor fest. Festen är på en plats fylld med linne, bomull, mörkblått tyg, vita och purpurröda snören i ringar av silver på pelare av vit marmor. Soffor av guld och silver är också där.
Samtidigt som kungen har sin fest har drottning Vasti sin egna fest. Kungen beslutar sig för att drottning Vasti ska komma inför kungen med sin kungliga krona på huvudet. Men drottning Vasti vägrar komma. Kungen blir då mycket vred och beslutar sig för att söka sig en ny drottning. Skrivelser skickas ut i hela riket och han söker sig en vacker jungfru…
Låt oss se om du kan se parallellerna jag ser:
Kungen är här en symbol för Herren Gud. Kungapalatset där festen hålls är utbroderat med linne, mörkblått tyg, vita och purpursnören, guld, silver etc. När man läser om dessa objekt går tankarna direkt till tabernaklet och templet som var utsmyckat med liknande element.
Kungen bjuder in till fest samtidigt som drottning Vasti (symbol för Israel) har sin egen fest. När hon sedan blir ombedd att komma vägrar hon, hon väcker kungens vrede och kungen beslutar sig för att söka en ny drottning. Hur likt är detta inte Matteusevangeliet?
“Himmelriket är likt en kung som höll bröllop för sin son. Han sände ut sina tjänare för att kalla de inbjudna till bröllopet, men de ville inte komma. Då sände han ut andra tjänare och befallde dem att säga till de inbjudna: Jag har gjort i ordning min måltid. Mina oxar och min gödboskap är slaktade och allt är färdigt. Kom till bröllopet! Men de brydde sig inte om det utan gick sin väg, en till sitt jordbruk, en annan till sina affärer. De andra grep hans tjänare och misshandlade och dödade dem. Då blev kungen vred och skickade ut sina trupper och lät döda mördarna och brände ner deras stad. Sedan sade han till sina tjänare: Allt är klart för bröllopet, men de inbjudna var inte värdiga. Gå därför till vägskälen och bjud till bröllopet alla som ni träffar på.” (Matteusevangeliet 22:2-9)
Vi har hur Gud anordnar en fest för sin Son, Jesus, och kallar på de inbjudna. De inbjudna vill dock inte komma. Precis som kung Ahasveros kallar på drottning Vasti som vägrar komma. Responsen i liknelsen är då att kungen blir vred och ber sina tjänare bjuda in andra. Precis som kung Ahasveros blir vred och skickar bud ut i hela riket att ersätta Vasti.
På grund av att Vasti vägrade komma inför kungen fråntas hon sin kungliga värdighet och han söker en ny drottning. Vi ser samma sak i Matteusevangeliet när Israel vägrar ta emot Jesus som sin kung. Då fråntas den kungliga värdigheten att vara bärare av Guds rike från nationen Israel och ges åt kyrkan istället.
”Därför säger jag er att Guds rike skall tas ifrån er och ges åt ett folk som bär dess frukt.” (Matteusevangeliet 21:43)
Precis som Vasti inte gick ostraffad gick inte Israel ostraffat. Båda tvingas lämna riket.
Sidonotis: (Detta betyder inte att Israel är utraderat ur Guds återlösningprogram. De har fortfarande en mycket prominent roll att spela.)2
Efter Vastis beslut att inte vilja komma till kungen skickar kungen ut bud till hela världen, liksom evangelium började spridas till hela världen efter Israel valt att förkasta sin Messias.
Kung Ahasveros söker sig en ny drottning, en orörd brud som får vad hon behöver för sin förberedelse och blir omhändertagen av kungens tjänare/hovman Hegaj innan hon får träda fram inför kungen.
Församlingen ses väldigt ofta bildligt talat som Kristi brud. Nu i kyrkoåldern söker sig vår kung Jesus en jungfru till brud; helgad, ren, förberedd och fullkomlig.3 Församlingen får det hon behöver för sin förberedelse (Anden och ordet) och blir omhändertagen av Guds helige Ande (tjänaren) innan hon får träda fram inför kungen.
Referenser:
- http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/1769366/jewish/What-Does-the-Name-Hadassah-Mean.htm
- Se Romarbrevet kapitel 9-11 t.ex.
- Efesierbrevet 5:25-27, 2 Korintierbrevet 11:2